Депутатите дебатират около предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми

...
Депутатите дебатират около предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми
Коментари Харесай

На живо: Процедурни хватки и лют спор в НС заради ракетите С-300

Депутатите дебатират към предлагането България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от вида 5В55Р(К) и муниции за автоматизирано стрелково оръжие с диаметър 5.56х45 мм с отпаднала нужда за потребностите на Министерство на вътрешните работи. Вчера, на изключително съвещание, Комисията по защита към Народното събрание одобри предлагането, като то бе прието с 11 гласа " за " и 4  " срещу ". Въздържали се нямаше. 

Дебатите започнаха с процедурни хватки. От " " желаеха в зала да пристигна министърът на защитата. Председателят на Народното събрание изясни, че предлагането не е импортирано от Министерски съвет и министърът не е длъжен да участва. " Може да пристигна по своя персонална воля ", добави Желязков. Веднага по-късно от желаеха отмора от името на парламентарна група. След нея от " " желаеха в зала да дойдат началниците на Противовъздушна отбрана и Военновъздушните сили, като още веднъж се наложи отмора.  

След всичките процедурни хватки дебатите всъщност най-сетне започнаха.  " Ще предоставим муниции с недостатъци, тяхното потребление от нашата войска би основало сериозен риск за живота на българските военослужещи. България нито може да ги ремонтира, нито да ги употребява ", напомни ръководителят на Комисията по защита Христо Гаджев.

Георги Свиленски от още веднъж направи предложение за процедура за решение на Народното събрание да задължи министъра на защитата да пристигна в пленарна зала. " Той показва пренебрежение към Народното събрание. Явно този човек няма да пристигна самичък в пленарна зала ", добави той. Председателят на Народното събрание изясни, че не може да подложи сходна процедура за гласоподаване в зала. 

" Този път отговорността се трансферира на Народното събрание с вносители представителите на ръководещите партии. Вчера изключително съвещание на Комисията по защита, през днешния ден първа точка в изключителното съвещание на Народното събрание. Създава се чувство за извънредност, което не е належащо. По същия метод се взе решението за БТР-ите и три месеца по-късно си стоят в България. Нито един ремонт на украинска техника не се реализира ", сподели депутатът от Атанас Зафиров по време на разискванията. Според него ракетите за комплекса С-300 са били последната надеждна отбрана на въздушното ни пространство. Зафиров попита за какво се е позволило да има дефектни ракети във въоръжението на Българската войска, които са опасност за персоналния състав.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР